Veelgestelde vragen

1. Wat moet ik doen als ik mijn eigen manuscript in boekvorm uitgegeven wil hebben?

U kunt uw manuscript ter beoordeling voorleggen aan de redactie van een van de uitgeverijen in Nederland en Vlaanderen. Of een uitgeverij besluit om uw manuscript in boekvorm uit te brengen, is overigens niet alleen afhankelijk van de kwaliteit ervan: er wordt gekeken of uw manuscript past binnen het fonds van de uitgeverij, en ook of de investering die gemoeid is met de productie van het boek redelijkerwijs kan worden terugverdiend. Indien u uw manuscript ter beoordeling wilt voorleggen aan de redactie van Uitgeverij Q kunt u een kopie sturen naar Singel 262, 1016 AC in Amsterdam, ter attentie van ‘de redactie’. Digitale inzendingen worden niet in behandeling genomen. Indien u de kopie na de beoordeling terug wenst te ontvangen, sluit u dan retourporto bij. U krijgt binnen drie maanden uitsluitsel. Helaas is het, door de zeer grote hoeveelheid manuscripten die Uitgeverij Q dagelijks krijgt toegestuurd, niet mogelijk alle afwijzingen van een uitvoerig leesrapport te voorzien. Over de beoordeling kan evenmin worden gecorrespondeerd.

2. Waar vind ik recensies van boeken van Q-auteurs?

Op recensies berust auteursrecht. Het is uitgeverij Q daarom niet toegestaan ze op haar website te plaatsen. De meeste openbare bibliotheken beschikken wel over een recensiearchief dat gratis kan worden geraadpleegd, en NRC Handelsblad heeft het eigen recensiearchief gratis digitaal toegankelijk gemaakt (zie www.nrc.nl/boeken). Korte quotes uit de recensies zijn wel op de Q-website te vinden, onder het kopje ‘Uit de pers’ als u op een boektitel naar keuze klikt.

3. Mag ik een gedicht of een prozafragment van een Q-auteur overnemen?

Op gedichten en prozafragmenten berust auteursrecht. Ze mogen niet worden overgenomen in uitgaven of op websites van derden zonder betaling en zonder uitdrukkelijke toestemming van de desbetreffende schrijver en de uitgeverij. Indien u een gedicht of prozafragment van een Querido-auteur wilt gebruiken, kunt u hiervoor een email sturen naar rights@singel262.nl. Uw aanvraag wordt binnen een week in behandeling genomen. Indien Uitgeverij Q u toestemming verleent voor overname, betekent dit automatisch dat ook de desbetreffende schrijver zijn of haar toestemming heeft gegeven.

4. Wat moet ik doen als ik een Q-auteur wil uitnodigen voor een optreden op mijn school, in mijn winkel of in mijn leesclub?

De stichting Schrijver School Samenleving bemiddelt en adviseert bij het organiseren van lezingen door schrijvers. Via de website van de stichting (zie www.sss.nl) kunt u informatie aanvragen en auteurs uitnodigen.